INSPIRATIE

Marinka Luipsuis: “Hoe groot is jouw moed factor?

Wanneer ben je moedig? Wat is ervoor nodig om moedig te zijn? Ken je mensen waarvan jij vindt dat ze iets moedigs hebben gedaan? Wat ís moed eigenlijk? Dat is waar het boek ‘Factor moed!’, van Marinka Lipsius en Remco Claassen mee van start gaat. Het is de opmaat naar een onderzoekend en tegelijkertijd praktisch boek.

 ..

Wat is moed?

“Moed komt volgens Spinoza als daad voort uit het verlangen naar het goede. Moed, geluk en innerlijke vrijheid zijn een gevolg van die gerichtheid,” schrijft Marinka Lipsius.
In ‘De factor moed – durven kiezen en volharden in BV Nederland‘ zetten de auteurs het belang van deze innerlijke houding en de persoonlijke leerschool die we allemaal kunnen doorlopen, in het zonnetje. Want al zijn regels onontkoombaar,als de innerlijke houding ontbreekt, kun je regels verzinnen tot in het oneindige, maar zul je altijd achter de feiten aanlopen.

..

Wat is er nodig om moedig te zijn?

“Moed als het vermogen te handelen ondanks risico’s, in de tere balans tussen lafheid en overmoed, kan niet zonder zelfkennis.” Maar dat is niet genoeg. Volgens de auteurs is er ook zelfbewustzijn nodig – in contact staan met je onderbewuste.
Zelfvertrouwen zien zij als de brug tussen zelfkennis en zelfbewustzijn. Je weet wat je (niet) kunt, (niet) wilt, hoe je in elkaar zit en waar je kwetsbaar bent en kunt daar goed mee omgaan en over communiceren. Je staat stevig in je schoenen.
Als jouw vaardigheden betwijfeld worden, tast dat jouw identiteit niet aan. Daardoor kun je opmerkingen makkelijker bij de ander laten en met de benodigde afstand kijken of er wat inzit. Als je echter onzeker bent en veel energie verspilt aan het persoonlijk opvatten van kritiek, is moed tonen een stuk zwaarder.